Aktualności

Mieszanki traw linii Smakovita zostały opracowane z myślą o prozdrowotnym oddziaływaniu na organizm krów wysokowydajnych. Skład gatunkowy i odmianowy pozwala na zbiór jakościowej zielonki, kiszonki lub sianokiszonki, które oprócz wysokiej zawartości białka i energii, pozwala na uzyskanie pokosów bogatych w naturalny tokoferole i karotenoidy.

Badania naukowe potwierdzają, że w zielonka i kiszonka z traw zebrana z I pokosu w zawiera wysoki udział naturalnych przeciwutleniaczy: α-tokoferolu i β-karotenu, które pozytywnie oddziaływają na organizm poprzez:

-  wzrost odporności krów na Mastitis

spadek odsetku poronień

poprawa regularności i ograniczenie cichych rui

-  spadek liczby komórek somatycznych w mleku

Najwyższa ilość α-tokoferolu stwierdzono w pokosach zbieranych w godzinach porannych.

Zawartość β-karotenu w kiszonce z kukurydzy jest dwukrotnie niższa niż w kiszonce z traw i roślin motylkowatych. W przypadku α-tokoferolu różnice są jeszcze bardziej widoczne, ponieważ kiszonka z kukurydzy zawiera ich od 13 do 240 razy mniej!

Pamiętajmy, że naturalne formy tokoferoli zawarte w zielonce czy kiszonce z  traw Smakovita cechuje wyższa aktywność biologiczna niż ich form  stosowanych w premiksach i dodatkach paszowych, będących wynikiem syntezy przemysłowej.

 

 

 


SMAKOVITA POLSKA TRAWA WYŚMIENITA.

Polecamy również internetowy serwis agrotechniczny www.sowul.pl